Maar… wat doe ik nu eigenlijk?

Nog drie maanden en dan ben ik al vijf jaar zelfstandig ondernemer! Maar… wat doe ik nu eigenlijk? Wat houdt het in om een eenmanszaak te hebben? Is het ‘een beetje freewheelen’? Is het ‘een beetje boekjes schrijven’ of ‘een beetje boekjes lezen en nakijken’?
De laatste maanden is mij opgevallen dat bijna niemand weet wat voor werk ik doe. De meesten denken dat ik leef van boeken schrijven. (En er zijn er ook heel wat die denken dat ik helemaal niet werk, ‘want jij bent toch altijd vrij?’)
In december 2009 schreef ik mij in bij de KvK en koos ik voor een beroep dat goed te combineren is met schrijven. Maar ik schreef me niet alleen in als auteur, vooral als freelance redacteur, want dat is voor 95% mijn baan. Op freelance basis inderdaad, want ik ben veel liever eigen baas dan dat ik voor een ander werk.
Ook mag ik toffe titels als ‘eigenaar’ en ‘directeur’ gebruiken, maar aangezien mijn bedrijf mijn naam heeft (dat is wel zo handig als je ook boeken schrijft) vind ik dat zo stom klinken.

Dus waarom heb ik het altijd over die deadlines?

Corrigeren
(Zie afbeeldingen)

IMG_1351.JPG

IMG_1352.JPG

Persklaar maken
(Zie afbeelding)

IMG_1353.JPG

Auteursbegeleiding
Bij het begeleiden van een auteur let ik in het manuscript op langdradige/overbodige stukken, herhalingen, de toon, de flow, logica, personages/namen, alineaverdeling, hoofdstukindeling, doelgroep en (spannings)opbouw. Ik geef de auteur tips en adviezen zodat hij kan beginnen met de eerste herschrijfronde van zijn manuscript. Daarna doe ik een follow-up.

Schrijven
Naast mijn werk schrijf ik boeken: (ya-)thrillers. Schrijven is vooral heel veel plannen. Overdag werk ik als freelance redacteur (zes tot zeven dagen in de week) en ’s avonds probeer ik zo veel mogelijk te schrijven.
Ik maak eerst een synopsis (hierin staan een korte samenvatting, de plot, hoofdpersonages en setting) en begin vervolgens aan het geraamte (een ruwe versie van de hoofdstukindeling, om een klein beetje houvast te hebben – ook al verandert tijdens het schrijven toch de helft). Als dit klaar is begin ik echt met schrijven. Soms begin ik bij het einde, zodat ik weet waar ik naartoe werk. Per dag schrijf ik gemiddeld tweeduizend woorden.
Wanneer de eerste versie klaar is gaat het manuscript naar de vaste proeflezers (die ook bijna allemaal uit het boekenvak komen) en zet ik alvast een idee uiteen voor het volgende verhaal (er liggen altijd minstens tien ideeën op de stapel). Wanneer ik het manuscript weer terug heb kan ik beginnen met de eerste herschrijfronde, schaven en schrappen. Kill your darlings. Dit is de fase waarin een boek zijn definitieve vorm krijgt. Alles bij elkaar duurt gemiddeld driekwart jaar, terwijl de lezer het vaak in een dag of twee uit heeft.
De rest van het jaar: boeken promoten op social media, recensies en lezersreacties bijhouden, website bijhouden/bloggen, boekevenementen bezoeken.

Administratie
En daarnaast heb je nog je administratie, want ook al is het een eenmanszaak, het betekent dat je een bedrijf hebt, dus je moet (bijna) alles zelf doen.
Mijn facturen en aftrekposten (bonnetjes!!!) hou ik bij in Excelbestanden. Vier keer per jaar is het tijd voor de aangifte van de omzetbelasting en één keer per jaar spreek ik met mijn boekhouder af voor de inkomstenbelasting (ik geef niet graag iets uit handen, maar dit zijn toch net iets te veel cijfertjes).
En tussendoor hou ik mijn LinkedIn netjes bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.