Over Chinouk

Fotocredits: Mark Uyl

Hoi! Ik ben Chinouk Thijssen en op deze pagina kun je heel veel over mij te weten komen. Ook handig om te gebruiken voor je boekbespreking!

Ik ben dus Chinouk en ik ben geboren in Rotterdam, waar ik nog steeds woon. Mijn geboortedatum is 30 juni 1983, wat mij een kreeft maakt. Vroeger wilde ik graag ballerina, zangeres of prinses worden. Dat is alle drie niet gelukt, maar ik heb wel elf jaar op ballet gezeten. Ik zat op een Engelse balletopleiding (Royal Academy of Dance) en ik danste heel veel uur per week. Niet alleen deed ik klassiek ballet, maar ik zat ook op jazz, theater, showballet en een speciale les voor het dansen op spitzen. Ik heb zelfs een rol gehad in een musical: Oliver Twist. Toen was ik een jaar of twaalf. O ja, en mijn vader en zusje zaten ook in de musical. Mijn vader had zelfs een van de hoofdrollen, als de gemenerik van het verhaal. Mijn ballettijd was de inspiratie voor de Truth or Dance-trilogie; spannende thrillers voor young adults. Ik moest op mijn zestiende stoppen met dansen vanwege mijn knieën, maar door later over ballet te schrijven kon ik toch mijn twee grote liefdes samenvoegen.

Op de basisschool begon ik al met het schrijven van verhalen. Ik was vooral geïnspireerd geraakt door de boeken van Roald Dahl, R.L. Stine en de Tina Toppers, die in die tijd heel populair waren. Maar het duurde nog heel lang voordat ik erachter kwam dat ik echt schrijfster wilde worden. Mijn eerste echte boek schreef ik toen ik begin twintig was. Sinds 2018 verschijnen mijn young adult-thrillers bij Clavis en sinds 2021 mag ik mezelf ook kinderboekenauteur noemen. Met Gegijzeld (uitgegeven door Kluitman) won ik de Prijs van de Jonge Jury 2022.

Fulltime bezoek ik heel veel scholen om kinderen en jongeren (nog) enthousiast(er) te maken over boeken. Vaak geef ik ook een leuke of spannende opdracht. Voor middelbare scholen en mbo/hbo ben ik vaste gastdocent voor Er Was Eens, en voor basisscholen ben ik Schoolschrijver van zowel het Halfjaarprogramma als het Maandprogramma (dan geef ik de afsluitende les). Maar je kunt me natuurlijk ook gewoon ‘los’ in de klas krijgen. Lijkt het je leuk als ik jouw school een keer bezoek? Of misschien wel jouw favoriete boekhandel of bibliotheek? Ik ben te boeken via de Schrijverscentrale.

Favorieten:

Schrijvers: R.L. Stine, Roald Dahl, Tom Fletcher, Gretchen McNeil

Films: Scream, Clueless, Inception, Nerve

Series: Pretty Little Liars, Gossip Girl, Scream, Stranger Things, Locke & Key, Emily in Paris

Muziek: Kensington, Lady Gaga, Gavin DeGraw, John Mayer, J.P. Cooper, Nirvana, The Teskey Brothers, Taylor Swift, Måneskin

Gerecht: pasta (vooral carbonara), pizza gorgonzola, Indonesische rijsttafel

 

Wil je toch nog meer over mij weten? Dan kun je me altijd mailen via info@chinoukthijssen.nl.