Schoolbezoek

Wil je dat ik bij je op school kom? Of misschien wil je dat ik een van mijn boeken voor je signeer in de boekhandel of bibliotheek? Via de Schrijverscentrale kun je mij uitnodigen. Mijn kinderboeken zijn voor de leeftijd 8+ en mijn YA-thrillers voor 14+ (maar ze worden ook al gelezen in de brugklas). Dat betekent dat je mij kunt boeken voor de volgende groepen:

Basisschool: middenbouw en bovenbouw

Middelbare school: onderbouw, middenbouw en bovenbouw

Interactief en fantasievol

In mijn gastlessen stel ik soms gekke vragen aan de leerlingen, en natuurlijk vertel ik ook heel veel over mezelf. Tijdens een lezing vertel ik over mijn boeken, waarom ik graag schrijfster wilde worden en welke verhaallijnen gebaseerd zijn op iets wat ik echt heb meegemaakt. Soms vind ik het ook leuk om een hele korte workshop hieraan toe te voegen. Dit is afhankelijk van hoelang een bezoek aan de klas duurt. Bij 40 tot 45 minuten is daar bijvoorbeeld weinig tijd voor, maar bij 50 tot 60 minuten is dat wel goed mogelijk. Ook is dit afhankelijk van de grootte van de groep. Op de basisschool kan dit een creatieve teken- of schrijfopdracht zijn die te maken heeft met mijn kinderboekenreeks Lúcia Flores en op de middelbare school is dit een korte schrijfopdracht a.d.h.v. een foto van een verlaten ruimte. Zo worden leerlingen geprikkeld om ook zelf hun fantasie te gebruiken, en hier komt altijd iets heel leuks of iets heel spannends uit. Nog leuker is het dan als leerlingen hun tekeningen en verhalen presenteren aan de rest van de klas.

Voorbereiding

Een gastles verloopt het soepelst wanneer er een goede voorbereiding is. Laat de leerlingen mijn website zien, of laat ze alvast een kijkje nemen op mijn socialmediakanalen. Zo weten ze wie er in de klas komt en kunnen ze van tevoren wat vragen bedenken die ze mij tijdens het schoolbezoek willen stellen. Op mijn YouTube-kanaal zijn heel wat video’s te vinden waarin ik over mijzelf en over mijn boeken vertel. Ook is het leuk als ze al een stukje hebben gelezen van een van mijn boeken. De leerkracht kan bijvoorbeeld voor mijn komst een hoofdstuk voorlezen en lesmateriaal gebruiken, te vinden op mijn website.

Voorproefje

Op social media vertel ik na elk schoolbezoek hoe het is gegaan. Ben je hier benieuwd naar? Via de speciale hashtag chinoukindeklas kun je al mijn posts hierover bekijken: #chinoukindeklas. Ook kun je al mijn avonturen als Schoolschrijver op mijn socialmediakanalen terugvinden.